EU-roamingen fungerar egentligen så att du kan använda din telefon inom EU/EES precis som du använder den i Sverige, när du är på resande fot tillfälligt. Detta är på grund av den EU-lag som trädde i kraft den 1a april 2017 som innebär att ingen operatör får ta ut roaming-avgifter inom EU samt EES. 

Du kan, när du är i ett EU/EES-land, ringa, smsa och surfa som du gör i Sverige. Har du alltså ett fastprisabonnemang i Sverige gäller samma i EU/EES, och har du ett rörligt abonnemang så gäller samma inom EU/EES. Du kan också ringa till lokala nummer utan extra kostnad, så är du i Spanien kan du även ringa spanska nummer! 

Det är viktigt att komma ihåg att din telefon kan koppla upp sig mot ett annat lands nät vilket kan innebära kostnader, till exempel när du är nära gränsen till ett land som inte ingår i EU/EES, tex Monaco, Norra Cypern osv! 

Det är också viktigt att komma ihåg att dessa regler kring fri roaming gäller när du befinner dig i ett EU/EES-land, inte när du är i Sverige. Ringer du därför ett utländskt nummer när du är i Sverige så räknas det som ett utlandssamtal och kostar. 

Hittade du svaret?